Kulturstipendium 2004

Foto Eje Johansson

Vänsterpartiets kulturstipendium 2004 till Marianne Nielsens minne har tilldelats Monica Forsberg: för inspirerande och långvarig insats inom barnteaterns och
musiklivets områden. De kontakter barn i Degerfors med omnejd har fått med teatern i Svingelskogen är i många fall fröet till framtida kulturgärningar. Den satsning på musik hon gör tillsammans med Hasse Andersson i Valsverkets industrilokaler andas den optimism och framtidstro som Degerfors så väl behöver.


Christina Nilsson

Mitt namn är Christina Nilsson. Jag är född 1955 och uppvuxen i Stockholm. Sedan 1980 bor jag här i Degerfors. En del av er har kanske träffat på mig inom sjukvården eftersom jag är yrkesverksam i länet som sjukgymnast.

Tidigt redan som tonåring började jag att måla. Valet föll på akvarellteknik. Min utbildning inom skapandet har främst varit autodidakt, ”trial and error” under snart 35år. Det senaste året har jag dock gått min första ”riktiga” utbildning på en målarskola i Karlstad. Framöver kommer det nog att bli både akvareller och äggoljetempera på mina utställningar, ett resultat av min utbildning.
Inspirationen till mina bilder kommer främst från mina funderingar kring livet som människa, kvinna och mor. Naturens underbara färger och former är också periodvis en viktig inspirationskälla för mig. Mönster och kontraster fascinerar mig och med åren har mina bilder blivit allt mer fokuserade på just detta.
I Degerforstrakten har jag under åren visat mina bilder i olika sammanhang. De senaste utställningarna jag har haft är en 2001 på Bergets kulturcentrum, 2002 på Karlskoga lasarett och 2003 två utställningar i Vadstena.
Jag hoppas att du låter din fantasi ta dig med på en resa då du går runt och upplever bilderna här idag på utställningen.

Om du vill nå mig så prova något av följande.

E-mail xna1955@hotmail.com
Hemsida www.xna.se


Birgit Lehtonen-Axelsson

Jag heter Birgit Lehtonen-Axelsson och är född 1935. Jag har under åren arbetat med teckning, målning, grafik, relief samt bokillustrationer. Mina huvudsakliga inriktningar har varit utsmyckningar, fri konstnärlig gestaltning och dekorativt måleri i offentlig miljö.

Offentliga utsmyckningar i urval:
Degerfors Bibliotek
Servicehuset Torpdalen Karlskoga
Pilgårdens vårdcentral Degerfors
Vårdcentralen Askersund
Haga äldreboende Örebro

Jag är utbildad konstkonsult och medlem i KRO sedan 1975.


Bo Qvist


Tobias Hurtig