Kulturstipendium 2003

Foto Eje Johansson

Vänsterpartiets kulturstipendium 2003 till Marianne Nielsens minne har tilldelats Hans och Bengt Danneborn: för en lång och bred insats inom filmkonstens område. De har gjort spelfilm, barnprogram för TV och dokumentärer, alltid med ett stort socialt engagemang.


Liselott Aronsson

Jag heter Liselott Aronsson och är född i maj 1969 i Karlskoga. Jag har mina rötter i Degerfors men gjorde en utflykt till Karlskrona, Blekinge, från jag var ett år och fram till skolåldern då vi flyttade tillbaka hit till Degerfors igen.
Mitt intresse för djur och natur återspeglas ofta i mina verk, och det är också där jag alltid hämtar min inspiration. Nu har jag två barn som är tre respektive åtta år och arbetar dessutom inom barnomsorgen. Jag har börjat tänka mer i barnens banor och försöker att lära mig se och känna som de gör. Deras oblyga, fria lek med färg och form fascinerar mig. Jag är intresserad av Reggio Emilia och barnens lärandeprocess. Som barn får man för ofta höra. -Ja, vad fint! Vad föreställer det? Denna fras har förföljt mig genom min konstnärliga utveckling. Frasen säger mig att bilden måste föreställa något, och gärna ett substantiv. Ju mer likt jag tecknar objektet desto bättre är jag. Jag har jobbat och jabbat för att bli fotografiskt lik i mitt porträttmålande. Allt för att bevisa att jag kan och att jag duger. Med åren har jag dock förstått att den tillfredställelse som målandet ger om man inte sätter dessa gränser är så enormt mycket djupare. Jag är nu mogen att visa mer av den sidan. Jag vågade hänga några av mina nya tavlor i Bruksgården och hoppas kunna utveckla mig mer i den fria tanken. Naturligtvis blir jag med en suck påmind om min uppväxt när man gång på gång betonar mina vackra djur.
-Fortsätt med dem i stället! Ja, ja. Jag gör det också, men mest på beställning. Det är dax att öppna locket, som de vuxna lade över min kokande kreativitet vid unga år, och låta kitteln få bubbla på nytt! Jag kallar mig illustratör. Jag illustrerar verkligheten som den är, men en dag kanske jag lyckas att ta klivet över till konstnärernas sida. Jag jobbar i första hand i blyerts, kol och akvarell, men har börjat prova mig fram i akrylens värld! Om du är intresserad av mina verk eller vill ha något porträtt tecknat (djur eller person) så får du gärna ringa mig. Hem: 0586 – 447 05 Mob: 070 – 673 78 17 Ha en bra dag! / Liselott


Therese Collsén

Jag går just nu en tvåårig utbildning på Örebro Konstskola, skulpturinriktning.
Efter den är det tänkt att jag ska söka någon skola inriktad på design.
I mina verk använder jag olika sorters material, men att måla i olja är något jag föredrar.
Inspiration kommer från allt möjligt, musik, böcker och politik. Jag är, trots mitt politiska intresse, inte engagerad i Vänsterpartiet eller något annat politiskt parti.


Daniel Olsson


Annica Hägglund

Jag heter Annica Hägglund och är bosatt i Degerfors. Till vardags finns jag som elevassistent på Bruksskolan. Bildintresset har jag med mig sen barnsben, men har fått mera tid att utveckla intresset nu när alla barnen vuxit upp.

Några konstnärer som inspirerar mig är Claude Monet, Anders Zorn och Lars Jonsson.
Jag har gått några kvällskurser både i olja och akvarell. Det senare har blivit det jag ägnar mig mest åt. 1997 fick jag möjlighet att ta ett år på konsthantverkslinjen på en folkhögskola. Där hittade jag lusten att arbeta med lera också.
För några år sen vågade jag mig på akvareller i större format och började arbeta mera flödigt med färgen. Det är några sådana bilder i 50 x 65 cm format du kan se på bilderna nedan.
Hälsningar
Annica Hägglund
Gubbstugev. 6
693 322 DEGERFORS
tel. 0586-44076