Marianne Nielsen

Berättat av Mariannes syster Annika
”Marianne Nielsen hann med mycket under sitt alltför korta liv. Hon var otroligt produktiv och helt orädd trots att hon var sjuk hela sitt liv. Hon gav sig i kast med stora konstverk, reste och var engagerad politiskt. Hennes budskap är inget man kan ta miste på, det är lika aktuellt idag, klimatfrågor, kvinnofrågor tredje världen bl.a. Hon arbetade mycket med kvinnosyn långt innan feministvågen. Efter Konstfackstiden i Stockholm arbetade hon mycket med stora batikarbeten och screentryck, men övergick i slutet av sin levnad till att arbeta med akvarellmåleri. Hon blev 43 år.”


Kulturstipendium 2007

Foto Eje Johansson

Vänsterpartiets kulturstipendium 2007 till Marianne Nielsens minne har tilldelats Patric Skog:  För ett tekniskt fingerfärdigt gitarrspel av yttersta klass, som sträcker sig över många genrer och förenar känsla, ödmjukhet och närvaro oavsett när och var han framträder. När han spelar är ingen publik för liten och ingen scen för stor.


Birger ”Dôlven” Eriksson

Birger Eriksson Story, berättad av hans son Dennis.
Birger föddes 1916, han hade två syskon, Ragnar och Doris. Hans mor gick bort tidigt, när han bara var nio år gammal. De bodde i Kopparberg (Finngruvan) och han fick börja arbeta tidigt, i unga år. Han växte upp med sin pappa Axel, men flyttade tidigt hemifrån. Han deltog i s.k AK-arbete (vägarbete), som var ett av dom få jobb man kunde få på den tiden. Det var under dom åren som han mötte min mamma, Gurli i Klunkhyttan, Örebro. De gifte sig och fick fem barn och bosatte sig så småningom i Degerfors. Han har mestadels jobbat i Degerfors järnverk, och målat och skulperat så länge som jag kan minnas. Hans skulpturer och målningar har varit mycket uppskattade bland annat av den förre statsministern, Tage Erlander som han avbildade, (och som han dessutom fick ett egenhändigt tackbrev från). Hans skulpturer förekom ofta i den lokala pressen, och han var ganska känd i Degerfors kommun. Hans ständigt återkommande motiv var från olika arbetarmiljöer, mestadels från Degerfors järnverk. Han tillverkade också ofta trädgårdsskulpturer av alla de slag, och avbildade kändisar såsom; Skjorta Bergström, Gunnar Sträng, Tage Erlander. Birger skrev även en del dikter.


Emma Iwald-Bäckman

Hej!
Jag är en liten tjej från Degerfors!
Jag är väldigt glad för att få ställa ut här på Bruksgården!
I vanliga fall jobbar jag med animation och kommer snart starta eget företag inom detta område, om allt går som de ska. Filmen jag håller på med just nu är: Tuvstarr. En saga som är skriven av Helge Kjellin och illustrerad av John Bauer. De flesta känner nog igen sagan från ”Bland tomtar och troll”! Och nu ska sagan bli film!
I filmen finner man till rösterna skådespelare som: Eva Röse, Björn Granath och Thorsten Wahlund
Ljudet är sponsorerat av Suntower communication
Denna film fanns att se som trailer på Bruksgården under vernissagen. Jag uppskattar verkligen att ha fått ställa ut på Bruksgården under den här tiden!
/ Emma Iwald-Bäckman …….